Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt?

Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt?

Niets zo vervelend als na het draaien van een wasje te ontdekken dat de vloer onder en rond je wasmachine nat is. Een lekkende wasmachine, dit had je echt niet nodig!


Controleer van waar het water uit je wasmachine komt en wanneer

Als je ontdekt dat je wasmachine lekt, wil je als allereerste weten van waar het water komt. Stroomt het langs de onderkant uit de machine, via de filter, de deur of de afvoerpijp?
Let tijdens het wasprogramma ook eens wanneer het water uit de wasmachine komt. 

Wat is de oorzaak en wat kan ik zelf doen?

 • De afvoerpijp lekt
  Je hebt ontdekt dat je wasmachine lekt tijdens het afpompen. Dan zit de kans er dik in dat de afvoerslang te diep in de afvoerpijp zit. De afvoerslang mag niet dieper dan 15 cm zitten. Vergeet geen emmer onder je afvoerslang te zetten als je dit controleert!
 • De vaste afvoer is geblokkeerd.
  Het kan ook gebeuren dat de  afvoer tijdens het afpompen blokkeert. Dit kan een verstopping in de sifon betekenen. 
  Als de verstopping zich verder dan de sifon bevindt, kan je proberen om met soda en heet water de leiding vrij te maken. Let op met sterkere producten uit de supermarkt, deze kunnen je leidingen beschadigen. 
 • Het lek bevindt zich aan de achterkant
  Als het water langs de achterkant van je wasmachine ontsnapt, is er een probleem met de Aquastop slang. Vervang je deze, dan is het probleem opgelost.
 • De afvoerpijp is te kort
  Dit is het gevolg van een incorrecte installatie. Om goed af te pompen, moet de afvoer hoger zitten dan het maximale waterniveau van de trommel van je wasmachine. 
 • Het lek bevindt zich aan de onderkant
  De mogelijkheid bestaat dat je teveel zeep gebruikt hebt en er water lekt uit de bodemplaat. Dit is een serieus probleem en kan je moeilijk zelf oplossen.
 • Het lek bevindt zich ter hoogte van het zeepbakje
  Door opgehoopte zeepresten is het mogelijk dat de watertoevoer ter hoogte zeepbakje lekt. Maak het goed schoon en verwijder kalkresten met azijn. 
 • Het lek bevindt zich aan de onderkant van de deur
  Het kan zijn dat er pluisjes en vuiltjes in de rubberen rand en rond de deur terecht komen, zelfs tijdens een wasprogramma. Maak deze proper en het probleem is opgelost!

Om zeker te zijn dat je wasmachine correct en snel hersteld wordt,
doe een aanvraag via Re-pair en een lokale vakman komt je probleem zo oplossen! 

Even geduld... we halen je huidige locatie op.